Chirps from Center Ice

A fan blog about the AHL's Wilkes-Barre / Scranton Penguins

2016-17 AHL Schedule Released

Time to whip out the planners and block off time from work, the 2016-17 AHL Schedule is here!

As tradition here on the blog, with the release of the schedule, comes a question and answer session. I answer all the pertinent questions regarding the Wilkes-Barre / Scranton Penguins playing schedule.

So here you go….

Question 1: Who do the Wilkes-Barre / Scranton Penguins play first this season?

Answer: That would be the Hartford Wolf Pack on Saturday October 15, the Penguins home opener.

Question 2: Any Western Conference flavor on the menu this year?

Answer: LOL, no. All Eastern Conference teams again this year.

Question 3: What does the divisional breakdown look like against Bridgeport, Hartford, Hershey, Lehigh Valley, Providence and Springfield?

Answer: 12 games against Lehigh Valley and Hershey, Six against Springfield, Bridgeport and Providence and eight against Hartford. Split home and away.

Question 4: What is the longest road trip? What about home stand?

Answer: Longest road trip of the season for the Penguins is two separate seven dates in a row away from the Mohegan Sun Arena at Casey Plaza. January 8 through the 2oth, then again in February, from the 17th to March 5th.

The longest home stand for the Penguins is six straight home dates in February, from February 3 to the 14.

Question 5: What about the remainder of the schedule?

The remainder of the schedule breakdown for the Penguins against in-Conference, non-divisional opponents is as follows; six games against Binghamton and Syracuse, four against Utica and St. John’s and two against Toronto, Albany and Rochester, all split home and away.

Question 6: How many three games in three nights?

Answer: Last year the Penguins had eight. This year, the Penguins have the same amount, including three straight weekends of three in three action at the end of the season from March 24 to April 9, 2017.

Question 7: I am a visual learner. Show me a chart of daily and monthly breakdowns.

Answer: Here you go.

Home Road Total
Monday 0 2 2
Tuesday 4 0 4
Wednesday 5 5 10
Thursday 0 0 0
Friday 12 10 22
Saturday 14 12 26
Sunday 3 9 12

And the Monthly…

Home Road Total
October 5 2 7
November 5 7 12
December 6 6 12
January 5 9 14
February 6 5 11
March 6 6 12
April 5 3 8

Question 8: Any kids games?

Answer: Kids games are by definition games that start in the morning. The Penguins don’t have any morning start games. The earliest the Penguins play a game is 1 p.m. on Martin Luther King Day which is Monday, January 16, 2017 up in Syracuse.

Question 9: Where is the All-Star Classic at again this season?

Answer: Not far away, actually. The League announced a couple of months ago that the Lehigh Valley Phantoms would be the host city for this season. The event will take place January 28 through January 30, 2017 down at PPL Center.

Question 10: Are the Penguins playing in any special venues this season?

Answer: No. All home games will be played at the Mohegan Sun Arena or the home arena of the opponent.

Question 11: What is the Penguins theme this season?

Answer: Live for the Moment. You can click here to be taken to a page where you may download the schedule onto your mobile device.

Question 12: Anything else I need to know?

Answer: Penguins are really pushing the Tuesday games in an effort to bust up the three in three. Whether or not Tuesday evening home games will be a big draw or not remains to be seen. Also, the massive amount of Friday and Saturday home games (26 in total) is a real push to get people in seats.

Pens play their New Years Eve game on the road this season up in Binghamton, a 6:05 p.m. start up there.

There are nine days this season on which all 30 AHL teams are in action: Sat., Nov. 12; Sat., Nov. 26; Sat., Dec. 3; Sat., Jan. 7; Fri., Jan. 13; Sat., Jan. 28; Fri., Mar. 17; Sat., Mar. 18; and Fri., Apr. 14.

Won’t be long now! I can start my previews for all 30 teams and look for schedule boxes on the left hand sude of the blog to start rolling out, perhaps as soon as this week with the next three games for Wilkes-Barre, Pittsburgh and Wheeling!

Comments are closed.